Документи от кандидатите ще се приемат до 20 февруари 2024 г. Процедура

...
Документи от кандидатите ще се приемат до 20 февруари 2024 г. Процедура
Коментари Харесай

Търсят кой да управлява три фонда за 100 млн. евро

Документи от кандидатите ще се одобряват до 20 февруари 2024 година
Процедура за избор на финансови медиатори за ръководството на част от европейските средства откри Фондът на фондовете.

Става въпрос за “Фонд Предприемачество ”, който е финансиран със средства по стратегия “Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ” и съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване.

Фондът изисква композиция от обществени средства и частно финансиране. Предоставеният обществен запас е от 100 млн. евро, като се чака чрез привлечените спомагателни средства от частни вложители

общата сума да достигне близо 126 млн. евро

След извършени пазарни съвещания и съобразено с рекомендациите на участниците в тях, инструментът е структуриран като три капиталови фонда.

Фонд “Ранен стадий ” с обществен запас от 30 млн. евро е ориентиран към обезпечаване на поддръжка на започващи предприятия, главно на равнище идея, ускорение и ранен стадий на развиване. Индивидуалните вложения могат да бъдат в размер до 1 млн. евро.

Фонд “Рисков капитал ” също разполага с 30 млн. евро. Инвестициите са ориентирани към компании, които са развили своя артикул или услуга, само че се стремят към всеобщо произвеждане или дистрибутиране до целеви пазари, както и предприятия с бърз напредък. Максимално допустимият размер на самостоятелните вложения, в това число следващи вложения, не би трябвало да надвишава 3 млн. евро.

Фонд “Растеж ” разполага с 40 млн. евро, насочени за вложения в предприятия в стадий на напредък, достигнали релативно зряла фаза от своето развиване, както и предприятия с бърз напредък. Максималният размер на самостоятелните вложения е 4 млн. евро.

Срокът на трите фонда е с интервал 10 години с опция за удължение до още две години. При избора на фонд мениджъри главните условия ще бъдат опит в дялови вложения и работа при поддръжка към предприятия в друг стадий на развиване.

С осъществяването на финансовия инструмент Фондът на фондовете цели поощряване на предприемачеството,

основаване на нови и развитие на съществуващи предприятия,

последователност с работещите на пазара фондове за дялови и квазидялови вложения с запас по предходната оперативна стратегия. Търси се и затвърждаване на постигнатите резултати по усъвършенстван достъп до финансиране на компании във всички стадии на развиване и от разнообразни браншове.

Кандидатите могат да подават предложения в период до 20 февруари 2024 година

Обявлението за публичната поръчка към този момент е оповестено в “Официален вестник на Европейския съюз ”. Процедурата и съответните документи може да бъдат открити и на app.eop.bg/buyer/5582.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР